home· agenda· nieuws· nieuwe planten· CATALOGUS· kwekerij· borderontwerp en tuinontwerp· contact· links· bezorgen/verzenden
De Gaerde Nieuwsbrief 2-2011
Voorjaarsspektakel kan helaas geen doorgang vinden.
In de eerste nieuwsbrief van 2011 schreven we over ons enthousiasme voor de vroeg ingetreden lente. We hadden vroege en vele uren zonneschijn. In onze lage kas hadden we dubbel voordeel. Begin maart toonden al heel veel voorjaarsbloeiers hun bloemenpracht. Nadeel daarvan ( als je al wil spreken van een nadeel) is dat er tijdens het ´voorjaarsspektakel ´ geen voorjaarsplanten meer in bloei staan. Met name de bloei van de Akeleien is voorbij. We hebben daarom helaas moeten besluiten het voorjaarsspektakel geen doorgang te laten vinden. Dat neemt niet weg dat er toch alle reden is om de kwekerij te bezoeken. Zeer vele planten ( normaal zomerbloeiers) staan al in bloei; allemaal erg vroeg. De Miscanthus heeft al bloeipluimen en de Geranium oxonianum is al teruggeknipt!!


' De Pirouette'
Mythe over Helleborus niger ; de vroege kerstroos
Die bloem van wond´ren luister waarvan Jesaja sprak, bloeit op, toen door het duister het licht der wereld brak (oud kerstlied) De kerstroos komt uit de Oost- en Zuid-Alpen en komt hier alleen nog maar als sier-en tuinplant voor. De plant, vooral de wortel, is erg giftig. Toch was de kerstroos beroemd als geneesmiddel. Bij de Grieken werd gedacht dat wanneer iemand de wortel in zijn in bezit had en te allen tijde die wortel met zich meedroeg, hij of zij erg oud en nooit ziek zou worden. Ook was het een van hun beste geneesmiddelen die tegen waanzin en epilepsie moesten helpen....
In de Middeleeuwen maakten de heksen en magiërs gebruik van haar giftige eigenschappen voor het bereiden van heksenzalf. De kerstroos was, ondanks zijn geneeskrachtige werking, de duivelse plant. Dit veranderde echter met de sage van Christus. De giftige duivelinne werd een heilige plant, en de sage vertelt hoe in de kerstnacht, toen Christus geboren was, al de planten uit hun wointerslaap ontwaakten en een ogenblik bloeiden, om daarna opnieuw te verdwijnen. Alleen de kerstroos vergat om in de aarde terug te zinken en bloeide door te midden van sneeuw en ijs. Sindsdien bloeit ieder jaar met Kerstmis deze plant met haar witte bloemen en kondigt de geboorte van Christus aan. Ook een ander verhaal over de kerstroos doet de ronde en gaat over het kleine herderinnetje Madelon. Toen Madelon haar schapen onderbracht op een koude en winterse nacht, passeerden drie wijze mannen en herders het met sneeuw bedekte veld met geschenken voor het kind Gods. De wijze mannen waren beladen met rijke geschenken van goud, mirre en wierook en de herders met fruit, honing en duiven. Arme kleine Madelon begon te huilen omdat zij nog niet eens zoiets als een bloem als geschenk had om te geven aan de nieuw geboren koning. Een engel, die kleine Madelon gade geslagen had, veegde wat sneeuw weg en er kwam de mooiste wit met roze bloem tevoorschijn, de kerstroos.

'Theo junior gaat de tuin in...
Mollen
Met frisse moed zijn we ook weer begonnen met de grondwerkzaamheden, Monfert dacht ons daarbij een handje te helpen en is driftig het moerbeddenveld in een heuvellandschap aan het omtoveren. Het oude containerveld hebben we zelf op de schop genomen. Hier komt de vijvertuin met borders. Bij de entree komt een nieuwe haag van haagbeuken en eindelijk een poort. Op het grote grasveld planten we enkele hoogstam fruitbomen: de ´Fruitgaerde´.

Monfert in actie
 

Copyright © Whoosh 2018